Wat is TuiNa?

Tuina of TuiNa (spreek uit Twiena) is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG). Andere disciplines zijn Acupunctuur, Chinese Kruidenleer en Qi Gong.

Tuina wordt al meer dan 2000 jaar beoefend. Net als acupunctuur gaat Tuina uit van het in balans brengen van de energiehuishouding in het lichaam. Daarbij wordt in de TCG lichaam en geest als 1 geheel gezien. Is de energie in je lichaam in disbalans, dan wordt dan in Westerse termen benoemd als een ziekte.

Energie in het lichaam maakt gebruik van een eigen infrastructuur, de meridianen. Manipuleren van deze meridianen door masseren en gebruik van drukpunten heeft een weldadige werking op de huid, de pezen, de spieren, de gewrichten en botten. Qi en bloed kunnen weer vrij en regelmatig door het lichaam stromen en het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt aangesproken. Ook genereert het een mentale rust. 

Hoe werkt Tuina?

In het kort is Tuina gebaseerd op het idee dat klachten voortkomen uit een disbalans van de Qi, de lichaamsenergie, in de meridianen en organen. Door de massage wordt de balans volgens het Yin-Yang principe hersteld. Hierbij wordt de circulatie van de Qi bevorderd en worden de meridianen en organen in evenwicht gebracht. Uiteindelijk activeert Tuina hiermee het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Daarnaast heeft Tuina een aantal algemene, weldadige effecten op lichaam en geest.

Wat kun je verwachten van mijn Tuina behandeling?

  • Met Tuina kan ik een diversiteit aan hedendaagse fysieke en/of geestelijke klachten behandelen (denk aan: hoofdpijn, slapeloosheid, buikpijn, constipatie, frozen shoulder, nek- en rugklachten, burn-out, cyclusklachten en stress),
  • Deze behandeling stelt mij in staat om bestaande, acute en chronische klachten aan te pakken,
  • Tuina is een effectieve massagevorm door het gebruik van verschillende diagnostische hulpmiddelen als de tong-  en polsdiagnose, het masseren van acupunctuurpunten (acupressuur) en het gebruik van diverse unieke massagetechnieken.
  • Tuina maakt, indien nodig, gebruik van aanvullende technieken uit de TCG zoals Guasha, Moxa en Cupping;

Ondanks zijn eeuwenoude, historische oorsprong is de Chinese geneeskunde geavanceerd en van deze tijd. In vergelijking met de Westerse medische wetenschap is het belangrijkste verschil dat Tuina een holistische benadering heeft. Dat betekent dat er niet alleen naar de symptomen wordt gekeken, maar ook naar de onderliggende oorzaak.

Enkele effecten van een TuiNa massage zijn:

  • betere doorstroming van energie en bloed,
  • betere ademhaling,
  • een sterker imuunsysteem,
  • groter bewustzijn van het lichaam en
  • betere balans van lichaam en geest.